• Home
  • Trimsalon
  • Gebitsreiniging
  • Tarieven
  • Foto's
  • Pawdicure
  • Algemene voorwaarden
TRIMSALON KYNOSPA


Vachtverzorging
Foto
In principe is het voor iedere hond goed om regelmatig naar de trimsalon te komen. Ook kruisingen en kortharige honden kunnen verschrikkelijk verharen en baat hebben bij goede vachtverzorging. Welke trimbehandeling het meest geschikt is hangt natuurlijk af van het ras en de daarbij behorende vacht.  Uiteraard kunt u altijd bij ons terecht voor advies  met betrekking tot de aanschaf van de juiste verzorgingsproducten voor uw hond.

Onder trimmen verstaan wij het plukken, uitdunnen (effileren), knippen, scheren, ontwollen, borstelen, kammen, ontklitten, wassen en föhnen; kortom het behandelen van de vacht. Bij aankomst in de praktijk bespreken we eerst gezamenlijk de vachtconditie en de gewenste behandeling. Deze behandeling wordt indien nodig aangevuld met het schoonmaken van de oren, het verwijderen van haren uit de gehoorgang en het knippen of vijlen van de nagels.


Hieronder worden de verschillende technieken verder uitgelegd:

Plukken

Honden met een plukvacht hebben meestal een zachte, wollige ondervacht met een bovenlaag van harde, draadachtige haren. Bouviers, Schnauzers, sommige terriërs en alle overige ruwharige honden komen hiervoor in aanmerking. Bij het plukken wordt de bovenste dode haarlaag met de hand (of een trim mes) verwijderd, zodat de nieuwe vacht voldoende ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Dit gebeurt uiteraard alleen wanneer de vacht plukrijp is. De pluk methode is vrij arbeidsintensief. Het loszittende dekhaar wordt plukje voor plukje met wortel en al verwijderd. Wanneer de hond niet op tijd geplukt wordt bestaat de kans dat hij of zij jeukklachten krijgt en zich gaat stukbijten.

Een variatie op het plukken is het strippen. Hierbij wordt de hond niet tot op de ondervacht geplukt, maar worden alleen de langste haren geplukt. Het nadeel is dan dat de hond wat vaker naar de trimsalon moet komen maar het voordeel is dat de hond er niet te kaal uitziet na de trimbeurt..

Effileren

Spaniëls, Setters, Retrievers en honden met een soortgelijke vacht worden waar mogelijk ontwold en verder met een speciaal getande schaar uitgedund (effileren) en gemodelleerd. Door met een effileerschaar te werken krijg je een mooi natuurlijk resultaat, overgangen verlopen natuurlijker en strak geknipte lijnen vervagen.

Knippen

Knippen is het inkorten van de vacht tot op de gewenste lengte, met behulp van een rechte schaar.
Poedels, doodles en honden met hetzelfde vachttype worden geschoren en/of geknipt in elk gewenst model.

Scheren

Scheren is het inkorten van de vacht met behulp van een tondeuse. De lengte van de vacht die overblijft is afhankelijk van de scheerkop die je gebruikt. Er zijn verschillende maten scheerkoppen die verschillende haarlengtes scheren.

Ontwollen

Rassen die ontwold worden zijn onder andere Berner Senners, Golden Retrievers en honden met hetzelfde vachttype. Ze worden daarna gewassen, geföhnd en in model gebracht. Honden met een kortharige vacht zoals de Labrador die niet goed door de rui komen kunnen bij ons terecht voor een anti verharingsbehandeling. Voor en na het wassen worden alle losse haren verwijderd.
Wanneer de honden in de rui zijn kun je ze “helpen” door in 1x zo veel mogelijk onderwol uit de vacht te kammen. Na het ontwollen is het belangrijk om de vacht een tijdje met rust te laten. Tegenwoordig wordt op ontwol honden ook vaak de was/blaasmethode toegepast, omdat dit veel minder schade aanricht op de vacht.

De was/blaasmethode ( bij overmatig verharen en/of om te ontwollen)

De hond wordt gewassen met een speciale shampoo die we goed in masseren en een tijdje laten intrekken.  Dan zuigen de oudere haarzakjes die poreus zijn geworden zich vol met water, waardoor ze zwaar worden en makkelijker loslaten. De haarzakjes van de nieuwe haren zijn nog niet poreus dus die nemen geen water op, waardoor deze gespaard blijven. Daarna spoelen we de shampoo uit, waarbij er al veel haren los komen, vervolgens wassen we de hond nogmaals met een verzorgende shampoo en eventueel met een conditioner, en tot slot blazen we de hond droog met een waterblazer die met een kracht van 90m/sec. blaast, deze blaast dan de overige losse haren uit de vacht. De meeste mensen zien na 1 behandeling al voldoende resultaat, maar bij sommige honden die extreem verharen is het nodig om de behandeling na een week te herhalen, tot maximaal 5 herhalingen steeds met een week ertussen.

Borstelen

Borstelen is goed om de band tussen de eigenaar en de hond op te bouwen of te versterken.. Het is een bevestiging van de rangorde. Lange vachten borstel je in laagjes van onder naar boven met bijvoorbeeld een universeel- of pennenborstel. Kortharige rassen borstel je met een rubberen borstel. Daarnaast masseer je de huid door te borstelen waardoor deze in goed conditie blijft. Je verwijdert vuil en dode en loszittende haren en verdeelt het talg uit de talgkliertjes over de haren waardoor deze de huid beter beschermen tegen invloeden van buitenaf. Let wel op dat je niet te veel gaat borstelen; dan heb je kans dat de hond juist meer gaat verharen!

Kammen

Kammen doet men om te controleren op klitten, om onderwol te verwijderen en om de hond te controleren op parasieten.
Met het kammen werk je altijd in laagjes van de huid af en van onder naar boven. Zodat je zeker weet dat je geen stukjes overslaat.

Ontklitten

Ontklitten doet men op plaatsen waar veel klitvorming voorkomt en waar dus snel klitten ontstaan. Plaatsen waar over het algemenen snel klitten ontstaan zijn:
* binnenzijde dijbeen en liezen
* achter en onder de oren
* in de snor en de baard
* oksels
* buik
Als een hond helemaal “vervilt” is, dat wil zeggen dat de hond vol zit met klitten tot op de huid, zit er echter nog maar één ding op: heel kort scheren. Dit is dan de enige manier om de hond op een zo snel mogelijke en vooral pijnloze manier van zijn klitten af te helpen.


Huid- en vachtproblemen


Helaas komen wij in de trimsalon regelmatig honden tegen met verschillende soorten van huid en vachtproblemen. Dit varieert van een  droge huid met jeuk en schilfers tot kale plekken, hotspots en ontstekingen. De meeste shampoos bieden geen oplossing bij dit soort problemen en sommige shampoos, zeker de shampoos met chemische toevoegingen, verergeren de kwaal zelfs.
Wij zijn in contact gekomen met de producten van Nogga, zij hebben een dierenarts lijn met verschillende producten die speciaal samengesteld zijn om huidproblemen te behandelen en bestrijden.

Voor het beste resultaat dienen deze producten ingezet te worden middels een waskuur met een specifieke interval, waarvan de eerste 3 wasbeurten op dag 1, 4 en 11 moeten plaatsvinden. 

Heeft uw hond huid en/of vachtproblemen zoals jeuk, kale plekken, ontstekingen, schilfers, korstjes, etc. neem dan vrijblijvend contact op dan kunnen we u advies op maat geven. ​
 

Ozon
Bij ons worden de honden gewassen met water waar dmv de cashido mermaid pet shower ozon aan toe is gevoegd, dit biedt de volgende voordelen:

Wegnemen van onaangename geuren
Ozon is een negatief deeltje.

Bij het gebruik van ozon verbindt het geurdeeltje met het negatieve deel en wordt derhalve geneutraliseerd.

Veilig en zonder chemicaliën
Bij gebruik van ozon is het atoom verdeeld in een negatief deel en een zuurstofdeel. 
Het negatieve deel bindt aan de ongewenste stoffen (bacteriën en geur) en voert het neutraliserende effect uit. 
Er zal dan weinig ozon overblijven. 
De overgebleven ozon vervalt bij kamertemperatuur zich terug naar zuurstof. Het is dus veilig.

Bacteriën elimineren
Uit tests zijn gebleken dat ozon de meeste bacteriën doodt. Vaak veroorzaken de ongewenste bacteriën huidirritaties bij huisdieren en mensen.

Verminder huidirritaties
Omdat ozon de bacteriën elimineert, herstelt de geïrriteerde huid van het dier sneller.

Vlooien vermindering
Vlooien raken verlamd bij in contact komen met ozon water. Als een hond die vlooien heeft gewassen wordt met ozonwater, is te zien dat er verlamde vlooien overblijven in het water.

Vacht wordt zachter en losser
Door de negatieve lading van het ozon atoom, komen de haren losser van elkaar, het is dezelfde effect als bij gebruikt maken van hairconditioner.



FotoKom gerust eens langs met uw pup om hem aan alles te laten wennen, dit is geheel kosteloos!



Hoe vaak moeten honden naar een trimsalon?
Hoe vaak een hond moet worden getrimd is heel verschillend en afhankelijk van de vacht en de mate van onderhoud. Maar om u toch een idee te geven:
Ruwharige vachten 2 tot 4 maal per jaar
Spanielvachten 4 tot 6 maal per jaar
Poedelvachten 4 tot 8 maal per jaar

KynoSpa, Laagte 14a, 7151BS Eibergen
06-33236166
info@kynospa.com 
KvKnr 63901056        IBAN NL51KNAB 0741 1532 89 

  • Home
  • Trimsalon
  • Gebitsreiniging
  • Tarieven
  • Foto's
  • Pawdicure
  • Algemene voorwaarden